Filipino style
Door: Jesse Kosman
Blijf op de hoogte en volg Jesse
14 Juni 2012 | Filipijnen, Calinan
Week zeven alweer voorbij…! En ondertussen ook alweer bijna week acht…. Het volgende reisverslag komt op tijd! ;) De Filipino style zit er al aardig in bij mij! :)
Maandag 4 juni
Vandaag was het dus erg vroeg na een lange nacht feesten. Ik mocht werken op de eerste hulp. De collega’s waarmee ik werkte hadden ook allebei een lange nacht gehad, dus iedereen was een beetje sleepy zoals ze het hier noemen haha! Het was niet heel druk, maar heb wel vier infusen mogen prikken. Ik had het nog nooit gedaan dus vond het best wel spannend. Maar gelukkig zaten ze alle vier goed! Beginners geluk? Ook heb ik samen met de collega’s de bruiloft gekeken van een arts die hier werkt. Echt grappig, gewoon onder de dienst even een bruiloft kijken en als klapper op de vuurpijl even op facebook om de foto’s van gisteravond te checken! Een leuke gezellige maar sleepy dienst!
Dinsdag 5 juni
Vandaag gingen we naar het ziekenhuis van de overheid. Het viel me echt ontzettend mee. Ik had namelijk verwacht dat het heel erg armoedig zou zijn, het zou stinken en er drie patiënten in een bed zouden liggen. Dit was echter niet het geval. Het gebouw was eigenlijk ontzettend mooi. Ook de apparatuur die ze hadden. Best wel modern! Ik vraag me wel af of we echt alles van het ziekenhuis gezien hebben…. We zijn bijvoorbeeld ook op de kraamafdeling geweest. Hier lagen vrouwen wel echt hutje mutje met hun pasgeborenen. Ze hadden ook echt totaal geen privacy. De bedden stonden gewoon letterlijk tegen elkaar aan. Echt overvol was deze zaal!!
Woensdag 6 juni
Vandaag gingen we naar het health center. In eerste instantie zouden we met z’n zevenen gaan maar omdat je dan niet heel veel kans krijgt om te prikken, zoals de vorige keer, werd er besloten dat we met z’n vieren mochten gaan. De anderen gingen met de sporters mee naar Davao. Jolijn, Wiep, Jonne en ik gingen met mam Mimi mee. Ik heb ongeveer 15 kinderen mogen vaccineren tegen hepatitis B en de mazelen. Ook heb ik vaak het orale polio vaccin mogen geven. Eenmaal thuis heb ik mijn wasje gedaan, pannekoekjes gekregen van onze Filipijnse buurtjes, echt super lief en hebben we weer een aantal gevallen op de eeste hulp gezien. Er was een man die een kokosnoot op zijn gezicht had gekregen. Zijn neus en lip moesten gehecht worden. Hij zat echt helemaal onder het bloed. Zo zielig om te zien! Ook was er een vrouw die op een steen gevallen was. Haar knie moest gehecht worden. Weer erg interessant om te zien allemaal!
Donderdag 7 juni
Gefeliciteerd Marcel! :)
Vandaag zouden we eigenlijk bij de ouderen stage mogen lopen, maar zij hadden een oogontsteking dus konden we het tripje wat we eigenlijk vrijdag zouden hebben verzetten naar vandaag. We gingen eerst naar een school voor verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten. Ook deze school zag er erg modern uit! Eigenlijk een beetje als onze school. Oefenruimtes met allemaal poppen, het enige verschil was dat deze allemaal zwanger waren, en van hout in plaats van van plastic haha! Het viel mij op dat de verpleegkundige hier breder wordt opgeleid. Ze leren hier ook hoe je bevallingen en operaties moet assisteren! Hier zijn bij ons gewoon andere opleidingen voor! Hierna zijn we nog naar een ander ziekenhuis van de overheid geweest en naar een andere school. Tenslotte zijn we naar een verpleeghuis van de overheid gegaan. Ook hier zag het gebouw er ontzettend mooi uit. De kamers waren ook allemaal netjes en best wel ruim. De mensen zelf vond ik er alleen niet echt goed uitzien. Mam fee had ons ook verteld dat we de mensen niet mochten aanraken i.v.m. ziektes die ze bij zich zouden kunnen dragen. Alleen eenmaal daar wilden nogal wat ouderen een hand van me. Ik kon dit echt niet weigeren… Hierna gingen we bowlen met mam Fee en mochten Tess, Nicole, Lieke en ik met haar mee naar SPA. Hier zouden we een “heerlijke” massage krijgen. Nou, eerst in de sauna en daarna konden we gaan liggen. Ik twijfelde al erg of het wel wat voor mij was, maar iedereen hier moet dingen overwinnen dus ik vond dat ik dit ook maar eens moest proberen, want had het gewoon nog nooit gedaan. Nou, ik was blij toen het klaar was, verder zal ik er maar niet te veel over zeggen haha! Lieke lachte zich kapot om mij maar een ding weet ik zeker, dit is niets voor mij en dit is de eerste en laatste keer! Waar ik het meest van genoten heb is de warme douche die we na afloop mochten nemen. Dat zegt genoeg denk ik! Haha! ’s Avonds hebben we een club van mam Fee gegeten. Echt heerlijk! Vooral met de chocoladetaart als toetje!
Vrijdag 8 juni
Vandaag hebben we eerst heerlijk uitgeslapen en zijn we even naar de supermarkt geweest. Later zijn we met de sporters naar de bioscoop gegaan! Dit was echt leuk madagascar 3 hebben we gekeken! Koud dat het er was! Eenmaal terug waren er weer een aantal gevallen op de eerste hulp. Er kwam een man binnen met zijn voet in een doek gewikkeld. Echt het zat helemaal onder het bloed. Weer een ongeluk met een motorcycle. Toen de verpleegkundige de doek eraf haalde schrok ik best wel! Het bovenste gedeelte huid lag er gewoon bijna af! Best akelig om te zien! Er werden steriele gazen op de wond gelegd en de voet werd met een elastische zwachtel verbonden. Er moest een orthopeet naar komen kijken… Hierna was er nog een vrouw met een wond aan haar teen en een man met een wond op zijn hoofd en een fractuur aan zijn elleboog. ’s Avonds hebben we samen met de sporters een durian gekocht. Ieder moest een hap(je) nemen. Ook de Engelsen hadden we uitgenodigd. Er zijn laatst 5 Engelse studenten aangekomen, dus op dit moment wemelt het hier echt van de studenten! Voor de grap gaf ik zo’n student een super grote lepel met durian! Hij at het gewoon zonder twijfel op! Ik wist niet wat ik zag!! Want wat een lucht komt er van die durian af zeg, echt niet normaal. Het ruikt in ieder geval niet naar bloemetjes!
Zaterdag 9 juni
Vandaag waren we eigenlijk uitgenodigd door de club van dr. Robillo om naar het eiland Talikud te gaan. Maar zoals wel vaker in de Filipijnen werden de plannen gewijzigd. Het uitje ging niet door. Maar Nicole zou deze dag gaan duiken en heeft toen kunnen regelen dat we met haar op de boot van de duikers mee konden. Nou om 6.00 uur op en om 7.00 uur de bus, op naar de Santa ana pier waar we de boot zouden pakken. Het was echt weer heerlijk. We hebben heerlijk gerelaxt met een muziekje in de oren op het dek van de boot. Ook hebben we nog in de zee gezwommen en weer was het super helder. Je zwemt gewoon boven het koraal. Echt prachtig! Ik geniet dan echt volop. Dan denk ik telkens kijk ons hier nu liggen. Dit doen wij gewoon! Wat een leven, wat hebben we het goed! Na deze heerlijke dag zijn we gaan eten bij de bonte koe. Een Nederlands restaurant. Echt heerlijk gegeten! Met appeltaart als dessert! Vanavond was ook het plan om voetbal te kijken want Nederland moest om 0.00 uur tegen Denemarken. Uiteindelijk konden we helaas nergens een zender vinden die het deed. Ook niet in de Boerderij waar we eigenlijk heen zouden gaan. We zijn toen en hebben eigenlijk nog wel ontzettend gelachen met 14 personen in een jeep naar huis gegaan. Voor de bestuurder was het ook de eerste keer dat hij zoveel mensen vervoerde….. Haha! Eenmaal in Calinan hebben we de wedstrijd via skype kunnen kijken. Helaas moesten we met gebogen hoofden naar huis want Nederland had met 1-0 verloren.
Zondag 10 Juni
Vandaag weer lekker uitgeslapen, een wasje gedaan en alweer gelucht. Daarna zijn Jolijn en ik naar de bevallingskliniek gegaan omdat we de laatste tijd niet meer werden gesmst. Nou de verloskundige vertelde dat er om 16.00 uur een bevalling was. Eenmaal thuis moest er helaas geloot worden en Wiep was de gelukkige die mocht assisteren! Helaas………. Het was wel een prachtige bevalling! Een meisje van 16….. ’s Avonds heb ik met thuis geskypt en kwam Maaike aan! We hebben gezellig met haar gegeten en ze heeft ons huisje bewonderd. Daarna zijn we vrij laat gaan slapen……
De foto's komen nog! :)
Liefsss Xxxxxxxxx Jesse
14 Juni 2012 - 07:11
Yvette:
Yesss Eindelijk weer een nieuw verhaal!
Wat heerlijk klinkt het om boven het koraal te zwemmen! Fijn dat het nog goed met je gaat, helaas nog steeds geen bevalling meegemaakt.
XXx -
14 Juni 2012 - 07:26
M M:
Hoi Jesse
Weer mooi om te lezen....
geniet nog maar het is zo voorbij.....
xxx -
14 Juni 2012 - 08:28
Anouk:
JESSSEEEEEE!
Wat heb je toch steeds toffe verhalen. Je maakt me jaloers! Bij jullie is het zulk heerlijk weer en hier, jakkesbah! En al die verhalen en avonturen... Waaaauuuw...
We moeten echt hard bij praten als je terug bent van je stage! Ik vertrek trouwens 16 september naar Engeland ;), just so you know!
Lieeeefsssxxx
14 Juni 2012 - 09:14
Juul:
JEssss! Ik vind jou verhalen zo leuk he!! :D je doet er ook zo veeel! Blij dat je het zo naar je zin hebt nog!! Oh geniet er van meid! XXxx -
14 Juni 2012 - 09:20
Els:
Jesse
Wat heerlijk om weer je verhaal te lezen.En dat je er ook zo van geniet.
Voor dat je het weet zit je weer hier.
Groetjes uit.... -
14 Juni 2012 - 17:22
Bregje:
hee zus ..heel veel lieve groeten...... -
14 Juni 2012 - 19:56
Pap:
Lieve Jesse
Geniet van het moment.......
mooi verhaal! -
15 Juni 2012 - 15:46
Katrien:
Lieve Jesse, iedere week geniet ik weer van jouw prachtige en indrukwekkende verhalen. Je hebt zo'n leuke schrijfstijl, zo beeldend en ook met alle reflecties over je ervaringen mbt. je stage. Ik wens je nog een leerzame en gezellige tijd met je vriedinnen en collega's.
Liefs Katrien -
18 Juni 2012 - 09:14
Pap En Mam:
Lieve Jesse
Dank je wel voor je prachtige kaart en berichtje...
een speciale dag vandaag.......
we denken aan jou !!!!
xxx xxx -
18 Juni 2012 - 15:18
Bregje:
Hee Lieve Jesse! Je kaart is vandaag aangekomen... heel lief! heel erg bedankt (: gaat het daar nog steeds goed? en zie ik je weer een keer op skype? Liefs Bregje -
23 Juni 2012 - 21:01
Corrie:
Lieve Jesse
Bedankt voor jouw mooie kaart!
Ik hoor wel steeds dat het goed gaat,
en lees je berichtjes.
Diny en ik zijn nog bij Katrien naar de tuin wezen kijken dat was erg leuk al die verschillende planten.
Groetjes van ons allemaal!